Slovenskí hokejisti zvíťazili nad mužstvom Kanady 5:2

11.11.2012 Celý región

Mníchov 10. novembra (TASR) - Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom druhom zápase Nemeckého pohára v Mníchove, keď v sobotu zdolali Kanadu 5:2 a udržali si šancu na obhajobu minuloročného prvenstva.

Na rozdiel od predošlého zápasu so Švajčiarskom zachytili Slováci úvod stretnutia, keď ako prvý pohrozil strelou spoza brániaceho hráča Hudáček. Debutant v slovenskej bránke Janus ukázal svoje kvality prvýkrát v 4. minúte pri pokuse Leeho, no jeho veľká chvíľa prišla o šesť minút neskôr, keď ekvilibristicky zabránil takmer istému gólu z hokejky Milleyho.

V 16. minúte hľadal Bližňák pred bránkou Haščáka, zo šance však napokon nič nebolo, keďže puk mu ušiel pomedzi nohy. O minútu na to Mikúš nešťastne trafil pukom Radivojeviča, ktorý opustil ľad so zakrvavenou tvárou. V závere prvej časti rozhodcovia nepotrestali faul Stewarta na Tybora a vzápätí nepokrytý Dawes pohodlne otvoril skóre - 1:0.

Vůjtekov tím zareagoval na gól do šatne zvýšenou aktivitou, ktorú pretavil vo vyrovnávajúci gól po samostatnom úniku Hudáček - 1:1. Hľadisko mníchovskej haly, zaplavené slovenskými priaznivcami, hnalo svojich za vedúcim gólom a ich volanie vypočul v polovici stretnutia Hossa. Jeho strelu si za chrbát brankára Weimana zrazil jeden z brániacich Kanaďanov - 1:2. Hráči "javorového listu" sa následne dopustili troch faulov a ten posledný v 39. minúte potrestal opäť s prispením súperovho hráča Ölvecký - 1:3.

Na začiatku tretieho dejstva mohol zvýšiť náskok slovenského výberu Valábik, jeho tvrdú strelu však Weiman zneškodnil. V 50. minúte si na druhej strane vyslúžil veľký potlesk Janus, ktorý efektným semaforom zastavil projektil z hokejky Talbota.

Slovenský brankár bol v permanencii aj o dve minúty neskôr, Stewart však napokon dotlačil puk za jeho chrbát - 2:3. Kontaktný gól Kanaďanov nabudil a vyrovnanie viselo na vlásku predovšetkým pri vylúčeniach Marcinka a Mikúša, napokon sa však Slováci ubránili a naopak Baranka s Mikúšom gólmi do prázdnej bránky pri power play súpera prikrášlili víťazstvo na konečných 5:2.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka sa s turnajom rozlúčia v nedeľu duelom proti domácemu výberu (16.45 h).

Reakcie po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Videli sme vynikajúci hokej, ktorý sa musel divákom páčiť. Odohrali sme oveľa lepší zápas než včera, hoci Kanada bola v prvom dejstve lepšia. Druhá tretina bola dosiaľ našou najlepšou na turnaji, zaslúžene sme sa dostali do dvojgólového vedenia. Súper nás po kontaktnom góle zatlačil, ale so šťastím a vďaka bojovnosti sme duel napokon doviedli do víťazného konca. Som rád, že sme v hre o celkové prvenstvo až do konca."

Branko Radivojevič, útočník a kapitán SR: "Najmä v druhej tretine to bol z našej strany výborný hokej. Vytvorili sme si množstvo šancí a rozhodli zápas. V závere nás Kanaďania pritlačili, pribrzdili nás vylúčenia, ale celkovo si myslím, že sme si víťazstvo zaslúžili."

Juraj Mikúš, útočník SR a autor gólu: "V závere ma rozhodca vylúčil a len som sa modlil, aby to nepadlo do našej bránky. Vylúčenia nám napokon paradoxne pomohli, lebo sme strelili dva góly do prázdnej bránky. V hale je veľmi teplo, ale zajtra do toho aj tak musíme dať všetko, len hrať viac z obrany."

Jaroslav Janus, brankár SR: "Z môjho pohľadu to vyzeralo ako typický zápas v KHL, keďže od začiatku som mal veľa práce. Zvládli sme to, hoci úvod mali lepší Kanaďania. Trému som trochu mal, ale fanúšikovia boli opäť skvelí a preto to rýchlo zo mňa opadlo. Chalani predviedli skvelý bojovný výkon a v závere sme naplno využili ich odvolanie brankára."

Kanada - Slovensko 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)
Góly: 19. Dawes (Boyd, Regehr), 52. Stewart (Regehr, Milley) - 26. Hudáček (Haščák), 31. Hossa (Mikúš), 39. Ölvecký (Šťastný), 58. Baranka, 59. Mikúš (Štajnoch)
Rozhodovali: Brüggemann, Haupt - Hurtik, Höck (všetci Nem.)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše: Valábik (SR) 10 min za vrazenie na mantinel
presilovky: 0:1
oslabenia: 0:2,
Počet divákov: 5000
 
Zostavy:

Kanada: Weiman - Festerling, Katic, Lee, Zanetti, Belle, Regehr, Roy, Fraser - Lehoux, Talbot, James - Dawes, Boyd, Mitchell - Stewart, Milley, Bell - Pettinger, Germyn, Dixon
SR: Janus - Sersen, Valábik, Štajnoch, Baranka, Ďaloga, Mikuš, Stehlík, Kudroč - Radivojevič, Mikúš, Hossa - Hudáček, Bližňák, Haščák - Tybor, Šťastný, Ölvecký - Hovorka, Marcinko, Chovan

Nemecko - Švajčiarsko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Góly: 5. Ullmann (Greilinger, Muller), 60. Gogulla (Wolf, Baxmann)

Tabuľka po druhom dni:

1. Nemecko 2 2 0 0 0 0 5:2 6
2. SR 2 1 0 1 0 0 7:5 3
3. Švajčiarsko 2 1 0 1 0 0 3:4 3
4. Kanada 2 0 0 2 0 0 4:8 0
 

Vyberte región